17 Aralık 2011 Cumartesi

Karşınıza bir engelli çıktığında...




Sakın ona acımayın, acıyan gözlerle bakmayın, gözleriniz yaşarmasın, ona 'engelli' gibi davranmayın!


Engelli olmak, daha "az", daha "küçük", daha "zavallı" ya da sizden daha "aşağıda" olmak demek değil...


Engelli olmak, sadece ve sadece toplumun geri kalan "sıradan" insanlarından daha "farklı" olmaktır.


Tıpkı bazılarımızın esmer, bazılarımızın sarışın olması gibi ya da bazılarımızın uzun bazılarımızın kısa olması ya da bazılarımızın mavi gözlü bazılarımızın kahverengi gözlü olması gibi...

Evet, onlara öncelik verin tabii ki ama aynı zamanda empati de kurun, ona görevler verin ve bir tatlı sohbeti esirgemeyin... Çünkü onların hayatlarını "zor" yapan aslında var olan engelleri değil, tüm toplum düzeninin "engelsiz"ler için hazırlanmış olmasından kaynaklanan "farklılaştırılmaları"dır.

Lütfen....


Onlara bakarken gözleriniz yaşarmasın, sesiniz titremesin, kalbiniz burulmasın...


Engelli olmak da hayatın bir parçası... Hatta bunu yaşayan kişi için sıradan ve olağan bir parçası...

Hayatları size göre daha zor çünkü siz onu zorlaştırdınız!


(* Bu yazı televizyonda tesadüfen gördüğüm biri görme engelli diğeri bedensel engelli iki kişiye karşı "tipik" halkın tepkisi üzerine yazılmıştır.)


http://isigitutmak.blogspot.com/

2 yorum:

  1. Merhabalar, blogunuzu dün keşfettim. Sanırım yazıların yarısını da okudum. Çok güzel yazıyorsunuz, içime işliyor her okuduğum. Ortaokulda görmüştüm ilk defa bir otizmli. Aynı servisle aynı okula gidiyorduk. Maalesef bir süre sonra gelmemeye başladı. Ne okulda ne evde "farklı" çocuklara nasıl davranacağımız öğretilmiyor, konuşulmuyor bile. Biz de bilmiyorduk, çocuğa kötü davranan yoktu ama hiç konuşmamıştık da. Yazılarınızı okurken o çocuk aklıma düştü. Diyeceğim o ki, iyi ki yazıyorsunuz. Hem sizin gibi ailelerin sesi oluyorsunuz, hem de bize bilmediklerimizi öğretiyorsunuz...

    YanıtlaSil
  2. merhaba Gozde hanim, yorumunuz icin tesekkurler. Birlikte yasamayi ogrenmeliyiz. Haklisiniz "tipik" insanlar, farkli gorduklerine nasil davranacaklarini bilemiyorlar, bu ogretilmiyor. Acikcasi basima gelmeden once ben de bilmiyordum. Ama ogrenmek gerekiyormus.

    YanıtlaSil